vrijdag, mei 05, 2006

Amerikaanse VoIP providers verplicht afluisterbaar

Vanaf 14 mei 2007 moeten VoIP-providers hun netwerk openstellen voor het aftappen van verkeer door de Amerikaanse justitie. Daarnaast moeten de providers hun systemen al binnen negentig dagen geschikt maken voor het aftappen.

De technologische vooruitgang is gediend bij duidelijkheid, aldus de Federal Communications Commision, reden om de datum van 14 mei 2007 voor alle betrokkenen bindend te verklaren. Al over drie maanden zouden alle systemen van de breedband- en VoIP-providers geschikt voor de nieuwe maatregelen moeten zijn. Verder is duidelijk gemaakt dat de providers slechts in uitzonderlijke gevallen een vergoeding voor de gemaakte kosten zullen krijgen. Hoe de maatregel de belangen van gebruikers moet behartigen wordt verder niet toegelicht, maar in het licht van het afluisterschandaal waar de regering-Bush mee te kampen kreeg, mag worden aangenomen dat de privacy van de Amerikaanse burger in elk geval niet groter zal worden.

Met encryptie programma's zoals Zfone is het overigens een koud kunstje om op het SIP protocol gebaseerde VoIP gesprekken te beveiligen tegen afluisteren.

Volgens de FCC wordt met de nieuwe wet een balans gevonden tussen de noodzaak van wetshandhaving enerzijds en het aanmoedigen van nieuwe communicatiediensten en – technieken en het beschermen van klantprivacy anderzijds.

Ik ben erg benieuw hoe Skype dit zal gaan aanpakken. Sinds de overname door eBay valt Skype onder Amerikaanse jurisdictie terwijl het gebruik maakt van een peer to pear protocol en encryptie waardoor niemand (ook Skype zelf niet) de gesprekken kan afluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten