donderdag, januari 26, 2006

SIP en chat geïntegreerd in nieuwe gateway Lotus

IBM LotusIBM/Lotus introduceert dit najaar een nieuwe instant messaging (im) gateway waarmee gebruikers chat en internetspraak (Voice Over IP - VoIP) kunnen integreren.

De nieuwe Real Time Collaboration Gateway moet de huidige Lotus IM Gateway gaan vervangen. Inmiddels heeft de maker deals gesloten met AOL, Yahoo en Google om de integratie met de consumentennetwerken te verzekeren.

De nieuwe gateway zal voor bedrijven met Lotus IM Gateway of Sametime een gratis update zijn. Real Time Collaboration Gateway 'vertaalt' het communicatieprotocol van Sametime (virtual places) naar het session initiation protocol (sip).

Ook zal de gateway xmpp (extensible messaging and presence protocol) ondersteunen, waar Jabber en Google Talk op zijn gebaseerd.

De nieuwe Lotus-gateway is onderdeel van een complete restyling voor Sametime 7.5, dat eveneens voor dit najaar staat gepland. Grootste toevoeging is de mogelijkheid om op eenvoudige wijze plugins toe te voegen.

Met de plugins kunnen onder meer functies worden toegevoegd om eenvoudig printers op het netwerk te ontdekken, agenda's te raadplegen of de client te koppelen aan een pbx of telefoonfunctionaliteit.

Om de voip-functionaliteit te ondersteunen heeft Lotus een licentie op een codec van Global IP Sound genomen. Deze codec wordt ook door Skype gebruikt en laat maximaal vijf gebruikers tegelijk met elkaar bellen.

Via Yahoo! Finance

Geen opmerkingen:

Een reactie posten