woensdag, januari 25, 2006

Nederlandse VoIP extensie voor Firefox browser

ZOEPHet Nederlandse internettelefoniebedrijf Voipster komt als eerste met een extensie voor Firefox om direct vanuit de browser te bellen. Op internet is de toepassing al te downloaden op Zoep.com, de site van Voipster.

Voipster is een concurrent van Skype, MSN Messenger en van Google Talk, maar kan niet de marketingkracht opbrengen om zelfstandig groot te worden. Vandaar dat Voipster praat met telecombedrijven die de dienst willen uitventen als onderdeel van hun dienstenpakket.

Als tweede marktoptie voor Voipster is daar de markt voor bedrijfstelefonie. Grootgebruikers kunnen hun eigen versie van het internettelefonieprogramma maken uit de applicatie van Voipster. De afwikkeling van telefonie verzorgt Voipster bij voorkeur zelf, om inkomsten te kunnen generen.

Het voordeel van Voipster boven Skype is dat Voipster wel en Skype niet werkt volgens de belangrijkste standaard voor telefonie via internet, SIP. Bovendien sluit Voipster aan op het open source programma Jabber met de standaard XMPP.

Nu vorige week bekend werd dat Google Talk ook op Jabber standaarden aansluit, betekent dit dat gebruikers van Voipster ook moeten kunnen bellen met gebruikers van Google Talk.

Concurrentie in deze hele markt moet overigens nog tot ontwikkeling komen. Skype heeft een eenzame toppositie en verder stelt telefonie via internet nog weinig voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten