donderdag, januari 12, 2006

Vergelijking VoIP aanbieders

Op dit moment is Skype de meest gebruikte en qua functionaliteit meest geavanceerde aanbieder. Skype biedt perfecte geluidskwaliteit en ook de recent geïntroduceerde videoconferencing optie werkt uitstekend. Andere aanbieders zoals Vonage en Netzerovoice bieden interessante opties voor zakelijk gebruik zoals faxmogelijkheden en integratie van e-mail. Sommige abonnementen van Vonage maken het mogelijk gratis naar bijvoorbeeld mobiele en vaste nummers te bellen.
Het buzz-word ‘Web 2.0’ wordt door Gizmo omhelst en Dialpad (dat recentelijk is overgenomen door Yahoo) richt zich puur op telefonie tegen lage kosten, zonder fratsen dus.

VoIP aanbieders

Hoewel het niet erg eenvoudig is om de verschillende aanbieders te vergelijken, hoop ik dat het onderstaande lijstje een goed overzicht kan geven van de sterke punten van de VoIP aanbieders:

 1. Videoconferencing: Skype, andere aanbieders lopen lichtjaren achter.
 2. Integratie e-mail / fax etc.: Vonage, Skype, Gizmo, Stanaphone en Totalcall.
 3. Organizer functies: Vonage, Gizmo, Stanaphone en Totalcall.
 4. Geschikt voor persoonlijk gebruik: Voipbuster, VoipStunt, Dialpad, Skype, Gizmo, Jajah en Peneo.
 5. Zakelijk gebruik: Vonage, Netzerovoice, Stanaphone, Totalcall.
 6. Bij alle aanbieders zijn de gesprekken binnen het eigen het netwerk van de aanbieder gratis, de kosten van gesprekken naar vaste en mobiele telefoons verschillen nogal per aanbieder.
  Het goedkoopst voor bellen naar vaste nummers zijn VoipStunt en Voipbuster (hierbij is het bellen naar veel landen volledig grátis!) Vonage en Voiceeclipse bieden gratis gesprekken aan bij het afnemen van een abonnement.
 7. Ook bij het bellen naar mobiele nummers zijn VoipStunt, Voipbuster, Vonage, en Voiceeclipse het goedkoopst (hoewel bij de laatste twee het dus noodzakelijk is een abonnement af te sluiten).
 8. Laagste tarieven:
 9. Installatie, beschikbaarheid van starterkits: Skype, Stanaphone, Totalcall, Skypho, Voiceeclipse, Sip2go.

Deze lijst is overigens absoluut niet compleet, ik stel jullie eventuele op- en aanmerkingen in het reactieformulier dan ook zeer op prijs!