donderdag, oktober 12, 2006

Nieuwe nummertechniek belooft doorbraak in telecommunicatie

Een revolutionaire techniek zal de kosten van telefoongesprekken vanaf 2007 drastisch verlagen. Dankzij ENUM, een systeem dat normale telefoonnummers vertaald naar internet adressen zullen telefoons in staat zijn andere telefoons te vinden op dezelfde wijze waarop een internet browser een website vindt.

Hiermee wordt een belangrijke hindernis voor mainstream acceptatie van internet gebaseerde telefonie weggenomen. Totnutoe is het voor VoIP systemen niet mogelijk om telefoonnummers te vinden zonder een conventionele telefooncentrale, ENUM moet hier verandering in gaan brengen.

Grootschalig gebruik van ENUM is echter niet zo eenvoudig, het gebruik van telefoonnummers is namelijk gebonden aan veel nationale regels. ENUM heeft al zijn intrede gedaan in Duitsland en Oostenrijk en zal begin volgend jaar in Groot Britanni├ź worden ge├»ntroduceerd. In de beginfase zal ENUM vooral door de bestaande telecomgiganten worden gebruikt om zo de kosten van de verwerking van het telefoonverkeer te verlagen, maar in een later stadium zal ook individueel gebruik mogelijk worden.

Met ENUM kan een "levenslang" te gebruiken telefoonnummer kunnen worden aangevraagd dat wereldwijd te gebruiken zal zijn. Meer informatie over ENUM is te vinden op de website van de International Telecommunication Union.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten