donderdag, maart 29, 2007

VoIP gesprekken mogen worden afgeluisterd

Volgens staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk (PvdA) mogen VoIP gesprekken worden afgeluisterd omdat deze onder de Telecommunicatiewet vallen.

Zelfs indien de communicatie is versleuteld kan bij de VoIP provider aanspraak worden gemaakt op een sleutel.

Dit klinkt allemaal heel mooi, maar ik vraag me af hoe dit in de praktijk gaat werken. Skype staat bijvoorbeeld bekend als een VoIP aanbieder die extreem moeilijk af te luisteren is. Naast het feit dat alle verzonden data versleuteld word, loopt het verkeer ook nog eens via poort 80 die ook voor web-browsing wordt gebruikt. Het feit dat echt goed werkende Skype blokkers voor op bedrijfsnetwerken nog niet beschikbaar zijn geeft al aan dat het opsporen van deze vorm van netwerkverkeer geen eenvoudige taak is!

2 opmerkingen:

 1. Anoniem5:57 p.m.

  Typisch de kloof tussen politiek en techniek. Je kunt de mooiste plannen bedenken, maar de implementatie is een heel ander verhaal. Zowiezo loopt de politiek altijd achter op de mogelijkheden.

  Wat een ander probleem is: veel VoIP is p2p of wordt ad hoc opgezet. Er hoeft geen centraal punt te zijn waar de data (het gesprek) langs loopt. Aftappen wordt dan lastig.
  VoIP verbindingen zijn ook packet switched i.t.t. de conventionele telefoonlijnen.

  En als ik nu mijn eigen centrale draai, waarbij ik ook een paar vrienden gelegenheid geef om hun IP-telefoon aan te sluiten, ben ik dan een VoIP-aanbieder?

  Ik vraag me ernstig af of Skype de codering dan wel sleutels vrij geeft voor de Nederlandse overheid. En als ze dat niet doen, wordt Skype dan verboden? En zou dat enige indruk maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar heb je een aantal goede punten, Wilbert!

  Misschien een idee om dit eens naar de Staatssecretaris te sturen? :)

  Opmerkelijk is dat als een Amerikaanse overheid of bedrijf informatie van NL wil dat verzoek vaak onmiddellijk wordt gehonoreerd. Andersom is het meestal een heel ander verhaal...

  BeantwoordenVerwijderen